21 Haziran 2015 Pazar

URANÜS

Uranüs, Güneş sisteminde yedinci sıradadır. Çap açısından Güneş sisteminde Jüpiter ve Satürn'den sonra gelir. Kütle açısından ise Jüpiter, Satürn ve Neptün'den sonra gelir. Adını Yunan mitolojisindeki gökyüzü tanrısından alır. Gezegeni 1781 yılında Almanya doğumlu İngiliz gökbilimci Wiliiam Herschel keşfetmiştir.

Uranüs gezegeni
Uranüs

Uranüs'ün kütlesi Dünyanın kütlesinin 15 katı kadardır. Hacmi ise Dünyanın hacminin 63 katı kadardır. Uranüs'ün çevresinde 10 adet halka olduğu tespit edilmiştir. Bu halkalar küçük çaptaki koyu kaya benzeri parçalar tarafından oluşmaktadır. Uranüs, Güneş çevresinde dönerken kutbu Güneşe bakar ve sanki bir tekerlek gibi döner. Güneş çevresindeki bit turunu ise 84 Dünya yılında tamamlar. Kendi ekseni etrafındaki dönüşünü ise 17.5 saat de tamamlar.

Uranüs'ün doğal 27 uydusu bilinmektedir. Jüpiter ve Satürn'den sonra Güneş sistemindeki en fazla uyduya sahip gezegendir. Gezegenin beş büyük uydusunun isimleri;  Miranda, Umbriel, Ariel, Oberon ve Titania dır. Bu uyduların çapları 470-1580 km arasında değişmektedir.

Kaynak:Vikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder