19 Haziran 2015 Cuma

SATÜRN

Satürn, Güneş sisteminde altıncı sıradadır. Büyüklük açısından ikinci sıradadır Jüpiter'den sonra gelir. Dünya'dan çıplak gözle görünebilen gezegenler arasındadır. Büyük oranda Hidrojen ve Helyumdan oluştuğu için gaz devleri sınıfına girmektedir.

Satürn gezegeni
Satürn

Yoğunlu çok düşüktür su yoğunluğu ile karşılaştırıldığında 0.69 olan değer Dünya'nın %12 si kadardır. Düşük yoğunluğu nedeniyle kutuplardan basık elipsoid bir şekil oluşturmaktadır. Kutuplardan basıklık oranı en düşük gezegendir. Kutuplar arasındaki çapı ekvator arasındaki çapından %10 daha düşüktür.

Satürn kalın ve karmaşık bi atmosfere sahiptir. Aslında gaz devlerinin belirgin bir yüzeyi yoktur. Gaz devlerinin çapları hesaplanırken 1 bar basıncın altındaki yerler hesaba katılmaz. Basınç 1 barı aştığından itibaren gezegenin sınırları içinde alınır. Satürn'ün atmosferi %94 hidrojen ve &6 helyumdan oluşur. Çok az oranlarla da diğer gazlar bulunur.

Satürn'ün ilk bakışta en belirleyici özelliği halkalarıdır. 17. yy'dan itibaren basit teleskoplarla incelenmeye başlandığında Satürn'ün halkaları olduğu saptanmıştır. 1970 li yıllarda ise diğer gaz devlerinin de halkaları olduğu tespit edilmiştir. Satürn'ün halkalarının çapı gezegenin çapının sekiz katı kadardır. Halkaların kalınlığı ise sadece 100 metre kadardır. Satürn'ün halkalar çoğunluğuyla buz parçalarından oluşmaktadır. Satürn halkalarının bazı alanlarında boşluklar bulunmaktadır. Bunların nedenleri Satürn'ün uydularının çekim alanları ile ilişkisi olduğu sanılmaktadır.

Satürn'ün 62 doğal uydusu olduğu bilinmektedir. Ancak varlığı doğrulanmamış küçük uydularında olduğu sanılmaktadır. Satürn'ün uyduları çok çeşitlilik gösterir Titan uydusu Güneş sisteminin ikinci büyük uydusudur. Titanın çapı Merkür ve Plüton'un çapından büyüktür. Titan Dünyadan çıplak gözle görülmemektedir. Fakat küçük bir teleskopla Satürn'ün yanında olduğu gözlemlenebilir.

Kaynak: Vikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder