Neptün, Güneş sisteminde sekizinci ve en uzak gezegendir. Adını Roma deniz tanrısından alır.
Güneş sisteminde dördüncü en büyük çapa sahip gezegendir. Kütlesi en fazla olan en üçüncü gezegendir. Dünyadan 17 kat büyük kütlesi ve 4 kat büyük çapı vardır. Güneşten ortalama uzaklığı 4,503,443,661 km'dir. Neptün'ün keşfedilme tarihi 23 Eylül 1846 dır.
 |
Neptün |
Neptün'ün yapısı
Uranüs'e çok benzediği için ikizi sayılabilir. Neptün'ün atmosferi
Jüpiter ve
Satürn'ün atmosferi gibi ağırlıklı olarak hidrojen, helyum ve az miktarda hidrokarbonlar ve azottan oluşmaktadır. Fakat yüksek miktarda su amonyak ve metan buzları ile onlardan ayrılmaktadır. Gök bilimcilerin Uranüs ve Neptün'e buz devleri demesinin nedeni bu farklılıklardır. Atmosferin üst katmanlarında bulunan metan, Neptün'e mavi rengini vermektedir. İç katmanları Uranüs'e benzer şekilde buz ve kayaçlardan oluşmaktadır.
Neptün, Güneş çevresindeki bir tam turunu 167 yılda tamamlar. Gezegen 1846 yılında keşfedilmiştir ve 2011 yılında Güneş çevresindeki tam bir turunu tamamlamıştır. Eksen eğikliği 28° ile Dünya ve
Mars'ın kine benzerlik gösterir. Bu neden Dünya ile benzer mevsimsel değişiklikler geçirir. Güneş etrafındaki çok uzun periyotu yüzünden bir mevsimi 40 Dünya senesi kadar sürer. Neptün katı bir yapıya sahip olmadığı için atmosferi enleme göre farklı hızlarda döner. Ekvator'un dönme süresi 18 saati bulurken kutupların dönme süresi 12 saate kadar düşmektedir. Güneş sistemindeki gaz devleri arasında bölgeler arsında dönüş süresi en fazla olan gezegendir. Bu büyük farklılıklar yüzünden enlem bölgelerinin sınırlarında çok güçlü rüzgarlar ortaya çıkar.
Neptün'ün bilinen 14 uydusu vardır. Bunlar arsında en büyük olanı Triton'dur. Neptün'ün keşfinden sadece 17 gün sonra gözlemlenmiştir. Güneş sistemindeki diğer uydulara göre ters yönde döner. Ay gibi eş zamanlı döndüğü için hep aynı yüzünü gösterir.