Astronot olmak neredeyse herkesin çocukluk hayalidir. Bu hayal ne kadar zor olsa da bu hayali yerine getirenler vardır.
ASTRONOT OLMAK
Astronot, bir uzay aracının pilotu ya da teknik donanım sorumlusudur. Uzay yolculuğuna çıkan insanlara astronot denir. Astronotlar bir çok test sonucunda seçilmektedir. Bize göre kolay gelen yürümek uyumak yemek yemek gibi işler yer çekimsiz ortamda çok zor olduğu için bunlarında eğitimini alırlar.
Astronot adayları seçilirken yapılan testler;
Bilim, astronomi ve teknoloji alanında Türkçe makaleler astronomi bilimi hakkında, güneş siteminde ki gezegenler uzay ve uzay alanı ile ilgili daha fazla içerik içeren blog
22 Ağustos 2015 Cumartesi
12 Temmuz 2015 Pazar
AY

Ay insanların üzerine inişi yaptıkları tek gök cismidir. Ay'ın yakınından geçen ilk insan yapımı nesne Sovyetler Birliğinin yaptığı Luna 1 uydusudur. Ay'ın yüzeyine çarpan ilk yapay nesne ise Luna 2 uydusudur. Ay'ın öteki yüzünü ilk görüntüleyen uydu ise Luna 3 uydusudur. Bu üç uydu ise 159 yılında uzaya fırlatılmıştır. 1969 ve 1972 yıllarında ABD'nin Apollo görevi günümüze kadar insanlı görevleri başaran tek uzay programıdır.
22 Haziran 2015 Pazartesi
PLÜTON
Plüton, Güneş sisteminde Eris'ten sonra bilinen en büyük cüce gezegendir. Plüton bit çok cismi barındıran Kuiper kuşağın da en belirgin cisimdir. Diğer Kuiper kuşağındaki cisimlere benzer biçimde taş ve buzdan oluşmaktadır.
Plüton, 1930'da keşfedildikten 2006 ya kadar Güneş sisteminin dokuzuncu gezegeni olarak kabul edilmiştir. Fakat 2005'te saptanan ve Plüton'dan %27 daha büyük olan Eris olmuştur. 24 Ağustos 2006'da Uluslararası Astronomi Birliği Güneş sisteminde gezegen olmanın koşullarını belirlemiş ve Plüton gezegenlikten çıkarılmıştır. Eris ve Ceres ile birlikte yeni bir küme olan cüce gezegenler sınıfına dahil edilmiştir.
Plüton, kendi ekseni etrafında 6.4 Dünya gününde döner. Güneş etrafındaki dönüşü ise yaklaşık 248 Dünya yılı sürer.
![]() |
Plüton |
Plüton, kendi ekseni etrafında 6.4 Dünya gününde döner. Güneş etrafındaki dönüşü ise yaklaşık 248 Dünya yılı sürer.
21 Haziran 2015 Pazar
NEPTÜN
Neptün, Güneş sisteminde sekizinci ve en uzak gezegendir. Adını Roma deniz tanrısından alır. Güneş sisteminde dördüncü en büyük çapa sahip gezegendir. Kütlesi en fazla olan en üçüncü gezegendir. Dünyadan 17 kat büyük kütlesi ve 4 kat büyük çapı vardır. Güneşten ortalama uzaklığı 4,503,443,661 km'dir. Neptün'ün keşfedilme tarihi 23 Eylül 1846 dır.
![]() |
Neptün |
Neptün'ün yapısı Uranüs'e çok benzediği için ikizi sayılabilir. Neptün'ün atmosferi Jüpiter ve Satürn'ün atmosferi gibi ağırlıklı olarak hidrojen, helyum ve az miktarda hidrokarbonlar ve azottan oluşmaktadır. Fakat yüksek miktarda su amonyak ve metan buzları ile onlardan ayrılmaktadır. Gök bilimcilerin Uranüs ve Neptün'e buz devleri demesinin nedeni bu farklılıklardır. Atmosferin üst katmanlarında bulunan metan, Neptün'e mavi rengini vermektedir. İç katmanları Uranüs'e benzer şekilde buz ve kayaçlardan oluşmaktadır.
Neptün, Güneş çevresindeki bir tam turunu 167 yılda tamamlar. Gezegen 1846 yılında keşfedilmiştir ve 2011 yılında Güneş çevresindeki tam bir turunu tamamlamıştır. Eksen eğikliği 28° ile Dünya ve Mars'ın kine benzerlik gösterir. Bu neden Dünya ile benzer mevsimsel değişiklikler geçirir. Güneş etrafındaki çok uzun periyotu yüzünden bir mevsimi 40 Dünya senesi kadar sürer. Neptün katı bir yapıya sahip olmadığı için atmosferi enleme göre farklı hızlarda döner. Ekvator'un dönme süresi 18 saati bulurken kutupların dönme süresi 12 saate kadar düşmektedir. Güneş sistemindeki gaz devleri arasında bölgeler arsında dönüş süresi en fazla olan gezegendir. Bu büyük farklılıklar yüzünden enlem bölgelerinin sınırlarında çok güçlü rüzgarlar ortaya çıkar.
Neptün'ün bilinen 14 uydusu vardır. Bunlar arsında en büyük olanı Triton'dur. Neptün'ün keşfinden sadece 17 gün sonra gözlemlenmiştir. Güneş sistemindeki diğer uydulara göre ters yönde döner. Ay gibi eş zamanlı döndüğü için hep aynı yüzünü gösterir.
Kaynak:Vikipedi
URANÜS
Uranüs, Güneş sisteminde yedinci sıradadır. Çap açısından Güneş sisteminde Jüpiter ve Satürn'den sonra gelir. Kütle açısından ise Jüpiter, Satürn ve Neptün'den sonra gelir. Adını Yunan mitolojisindeki gökyüzü tanrısından alır. Gezegeni 1781 yılında Almanya doğumlu İngiliz gökbilimci Wiliiam Herschel keşfetmiştir.
![]() |
Uranüs |
19 Haziran 2015 Cuma
17 Haziran 2015 Çarşamba
JÜPİTER
Jüpiter, Güneş sisteminde beşinci sıradadır. Güneş sistemindeki en büyük çapa ve kütleye sahip gezegendir. Bu yüzden adını Roma mitolojisindeki en büyük tanrı olan Jüpiter'den alır. Yapısı büyük oranda gazlardan oluşur. Bu gazlar Hidrojen ve Helyumdur. Az da olsa metan ve zehirli gazlar içerir. Gazlardan oluşmasında dolayı gaz devleri olarak adlandırılan gezegenler sınıfına girer. Jüpiter'in gaz devlerinin ulaşabileceği en büyük konuma yakın olduğu saptanmıştır. Kütlesi daha büyük bir gezegen artan kütleçekim etkisi ile kendi içine çökerek daha büyük yoğunluğa ve daha küçük hacme sahip olacaktı.
Jüpiter, Güneş etrafında dönüşünü 11 yılda, kendi etrafındaki dönüşünü ise 10 saat de tamamlar. Jüpiter Güneş sisteminde kendi etrafında en kısa sürede dönen gezegendir.
Jüpiter'in 63 doğal uydusu vardır. Bunlardan en büyük dördü Europa, Ganymede, Callisto ve İo uydularıdır. Bu dört uyduyu 1610 yılında Galileo Galileli kendi yaptığı teleskopla keşfetmiştir. Bu uy
dular Galilei uyduları olarakta adlandırılmaktadır.
Kaynak:Vikipedi
![]() |
Jüpiter |
Jüpiter'in 63 doğal uydusu vardır. Bunlardan en büyük dördü Europa, Ganymede, Callisto ve İo uydularıdır. Bu dört uyduyu 1610 yılında Galileo Galileli kendi yaptığı teleskopla keşfetmiştir. Bu uy
dular Galilei uyduları olarakta adlandırılmaktadır.
Kaynak:Vikipedi
15 Haziran 2015 Pazartesi
MARS
Mars Güneş sisteminde Dünya'dan sonra gelir ve dördüncü sıradadır. Güneş'ten ortalama uzaklığı 227.936.637 km'dir. Yüzeyinde yaygın olarak bulunan demiroksitten dolayı kızıl olarak gözükür, bu yüzden Kızıl Gezegen de denir. Mars'ın ince bir atmosferi bulunur. Mars'ın yüzeyinde kraterler, vadiler, çöller ve volkanlar bulunur. Mevsimsel dönemleride Dünyadakine benzerlik gösterir.
11 Haziran 2015 Perşembe
VENÜS
Venüs, Güneş sisteminde Güneş'e en yakın ikinci gezegen ve Dünya'ya en yakın gezegendir. Güneş'e en yakın ikinci gezegen olmasına rağmen Güneş sisteminde en sıcak gezegendir. Bunun nedeni yoğun sera etkisidir. Venüs'e güneş ışınları gelir yüzeyden yansır fakat yoğun bulut katmanları onların geri uzaya dönmesine izin vermez. Yüzeyi ortalama 460 °C dir. Atmosfer basıncı ise Dünyanınkinden 90 kat daha fazladır buda Dünyada ki okyanuslarda 1km derinlikteki basınca eşdeğerdir. Venüs'ün atmosferi daha çok karbondioksitten (CO2) oluşmuştur.
10 Haziran 2015 Çarşamba
MERKÜR GEZEGENİ
Merkür, güneş sisteminde güneşe en yakın ve en küçük gezegendir (Plüton hariç). Merkür dünyadan çıplak gözle izlenebilen gezegenler arasındadır. Uydusu bulunmamaktadır.
Merkür, Güneş'e uzaklığı 46-70 milyon km uzaklıkta değişen eliptik bir yörünge izler. Merkür'ün Güneş'e uzaklığı ortalama 58 milyon kilometredir. Güneş'e yakınlığı nedeniyle güneş ışınların etkisi altındadır ve sıcak bir gezegendir. Yüzey ısısı gündüzleri 457 °C'nin üzerine çıkabilirken, geceleri -172 °C'ye kadar düşebilmektedir. Merkür katı bir yapıya sahiptir ve 5,43g/cm³ yoğunluğa sahiptir.
9 Haziran 2015 Salı
NEBULA NEDİR?
![]() |
At başı nebulası |
Nebulalar bir görsel şölen sunarlar. Nebulaların isimlendirmeleri hangi şekle çağrışım yapıyorsa o şeklin isimleri verilir. Ör: At başı nebulası atın başına benzetildiği için ismi at başı nebulası olmuştur.
7 Haziran 2015 Pazar
NEDEN AY'IN TEK YÜZÜNÜ GÖRÜRÜZ
Ay'ın neden hep aynı yüzünü gördüğümüz hep kafa karıştıran bir konu olmuştur. Bu yazımda size bunu anlatacağım.
4 Haziran 2015 Perşembe
GÜENŞ SİSTEMİNDEKİ GEZEGENLERİN KARŞILAŞTIRLMALARI
Güneş sistemimizin sıralaması ve dünyamızın diğer gezegenler ile karşılaştırılması;
Güneş sistemimizdeki diğer gezegenler ve sıralaması
AY'IN YERİNDE DİĞER GEZEGENLER OLSAYDI
Dünyamızın doğal uydusu olan ve Dünyamızın dengesini sağlayan Ay'ın yerinde diğer gezegenler olsaydı geceleri gökyüzüne baktığımızda nasıl gözükürdü
Gece ayın normal görünümü
Peki diğer gezegenler olsaydı nasıl olurdu
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)